IndaChlor®, duurzame oplossing voor gechloreerde productieresidu's in het Franse Duinkerke
IndaChlor®, circulaire economie in de praktijk
Indaver stelt alles in het werk om zo veel mogelijk herbruikbare materialen en energie wat betreft afval te recyclen. Met de bouw van deze nieuwe verwerkingsinstallatie met een capaciteit van 40.000 ton die de naam IndaChlor® kreeg en in de haven van Duinkerke is gevestigd, zal Indaver productieresidu's en chloorresidu's recyclen om het chloor in de vorm van chloorzuur terug te winnen. Het bedrijf zal bovendien de opgewekte energie exploiteren. Chloorzuur is een product dat grotendeels wordt gebruikt in de chemische, petrochemische, metaalverwerkende en levensmiddelensector. Opgemerkt dient te worden dat er in de regio van Duinkerke geen gebrek is aan dit product. Indaver ontwikkelt een duurzame oplossing voor het grondgebied van Duinkerke en verwezenlijkt een kringloopeconomie die het milieu zowel beschermt als respecteert.
Industriële symbiose in Duinkerke
Tegen het jaar 2018 zal Indaver dus een nieuwe installatie gebouwd hebben nabij ondernemingen in de haven van Duinkerke in het kader van een industriële symbiose. IndaChlor® zal talrijke voordelen bieden. Ecophos, producent van voedselfosfaten en buurbedrijf van IndaChlor®, zal het chloorzuur in zijn productieproces gebruiken. In plaats van deze grondstof te vervoeren, zal Indaver het chloorzuur rechtstreeks via pijpleidingen aan het bedrijf leveren. De opgewekte energie afkomstig van het verwerkingsproces van IndaChlor® wordt via een pijpleiding aan een ander naburig bedrijf geleverd. Voor Duinkerke is deze situatie bijzonder gunstig gezien dit industrieel-ecologisch project twee nabijgelegen industrieën gaat bevoorraden en de regio Nord-Pas de Calais, de haven en het industriegebied van Duinkerke zal versterken.
Multimodaal transport
De residu's zullen uit verschillende regio’s in de buurt van Duinkerke (Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Engeland…) worden ingevoerd. Duinkerke beschikt over een goede logistieke aansluiting, toegang tot de spoorwegen, profiteert van de nabijheid van de zee en de snelweg A16. Dit alles biedt een groot aantal uiteenlopende transportmogelijkheden.
Hoogwaardige materialen uit industriële residu's winnen
Indaver is continu op zoek naar innovatieve methodes om nog meer energie en materiaal uit afvalstoffen te kunnen halen. Met IndaChlor® worden deze ambities werkelijkheid in Duinkerke. Indaver heeft reeds veel ervaring opgedaan in de kringloopeconomie en het herwinnen van zoutzuur (HCI). Sinds 2001 beheert Indaver een recyclingsinstallatie van HCI bij Tata Steel IJmuiden (Nederland) waar 165.000 ton HCI-residu's wordt behandeld waarvan 99,9% door Tata Steel wordt teruggewonnen en herbruikt.
Bekijk hier onze IndaChlorvideo
Share this page