Duurzaam afvalbeheer in circulaire economie is meer dan het behalen van recyclingstreefcijfers

Bedrijven en overheden die afval beheren en verwerken spelen een sleutelrol in het realiseren van een duurzame circulaire economie. We hebben ongetwijfeld een mooie toekomst. We hebben de verantwoordelijkheid om steeds opnieuw te blijven zoeken naar de waarde in de afvalstromen die we beheren.

 

In de circulaire economie krijgen producten en materialen een tweede leven. De toegevoegde waarde van producten wordt zo lang mogelijk behouden en de productie van afval zoveel mogelijk beperkt. Toch heeft een afvalbeheer- en verwerkingsbedrijf als Indaver binnen die realiteit een mooie toekomst. Hoe komt dat?

De circulaire economie heeft grote hoeveelheden kwaliteitsvolle grondstoffen nodig, zonder de overbelaste aarde hiervoor aan te spreken. Indaver heeft als core business afval behandelen in gespecialiseerde installaties, met als doel zoveel mogelijk energie en producten terug te winnen. Het is onze verantwoordelijkheid om te blijven zoeken naar de waarde in de afvalstromen die we beheren.

Net omdat materialen hergebruikt worden, is het essentieel om te waken over de veiligheid van deze kringloop. Naast het beheer met terugwinning van materialen en energie, vernietigen of isoleren we ongewenste en gevaarlijke stoffen uit afvalstromen of slaan we ze veilig op. Zo blijven ze uit de materiaal- en voedselketen.

Om dit te bereiken zijn omvangrijke logistieke operaties nodig en moet er voldoende gespecialiseerde behandelingscapaciteit zijn. De producten die ontstaan vanuit secundaire grondstoffen moeten namelijk dezelfde hoogstaande kwaliteit hebben als producten die ontstaan vanuit zuivere en onbewerkte grondstoffen. Het gebruikscomfort moet minstens even hoog zijn en de potentiële risico’s moeten zo laag mogelijk zijn. Dit is essentieel om de circulaire economie te realiseren op een duurzame manier. 

De circulaire economie is dus niet gewoon recyclen. Dat is zeker een noodzakelijke stap in de goede richting, maar naast kwantitatieve kritieke prestatie-indicatoren (KPI’s) voor recycling moet ook gekeken worden naar de kwalitatieve en financiële KPI’s. Het voortdurend focussen op recyclingstreefcijfers alleen biedt geen garantie op een duurzaam afvalbeheer. De circulaire economie richt zich op toegevoegde waarde én op een hoog niveau van bescherming van mens en milieu tegen gevaarlijke stoffen. We moeten absoluut vervuiling van de product- en voedselketen vermijden want dit verschuift  de problemen  naar de toekomst. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Er is daarvoor niet alleen een gedragsverandering nodig, er moeten ook massale investeringen plaatsvinden in de product- en technologische ontwikkeling. We moeten onze businessmodellen afstemmen op de behoeften van de klant in de circulaire economie. Je kan niet verwachten dat de circulaire economie er morgen is. Maar als we toegewijd blijven aan duurzaamheid en als we als samenleving de moed hebben om ambitieuze kwantitatieve én kwalitatieve doelstellingen voorop te stellen, geloof ik dat we succesvol zullen zijn.

Share this page