People

Afval is een complexe business. Alles verandert snel. Door te investeren in onze mensen komen we tot de slimme en duurzame oplossingen die onze klanten en de samenleving nodig hebben. We willen dus dat ze vol energie bij ons aan de slag blijven. We dragen daarom zorg voor het talent dat we aantrekken en voor de mensen die zich al elke dag inzetten voor Indaver. Een veilige werkomgeving voor onze medewerkers staat hierbij voorop.

Context
Door de langere levensverwachting gaat in vele landen de pensioenleeftijd omhoog. Van werknemers wordt verwacht dat ze langer aan het werk blijven. Werkgevers willen hun mensen helpen dat te doen op een haalbare en gemotiveerde manier. Werkgevers en werknemers maken daarom samen werk van duurzame inzetbaarheid.

Ook bekwame medewerkers aantrekken en behouden is een uitdaging. Zeker aan medewerkers met technische competenties is er een tekort. Jongeren die nu op de arbeidsmarkt komen, willen een baan die een verschil maakt en die een meerwaarde heeft voor de samenleving. Ze kiezen hun werkgever daarnaar.

Onze aanpak
Duurzaam inzetten van getalenteerde medewerkers
Onder de slagzin ‘Blijf onderweg met Indaver/SVEX’ begeleiden we onze medewerkers tijdens hun loopbaan bij Indaver. Met een metroplan visualiseren we ons beleid van duurzame inzetbaarheid. De vier pijlers van dit beleid vormen op dit plan de vier grote lijnen, met tientallen zijlijnen, die maatwerk mogelijk maken.

  • Gezond/Energie: we helpen ons personeel fysiek en mentaal gezond te blijven.
  • Competent/Vakkennis en vaardigheden: medewerkers kunnen hun competenties, vaardigheden en potentieel voortdurend aanscherpen.
  • Goesting/Motivatie en betrokkenheid: we stimuleren bevlogenheid bij onze medewerkers.
  • In balans/Werk & Privé: we helpen onze medewerkers het juiste midden te vinden zodat ze productief blijven.

 

Employer branding om talent aan te trekken
Indaver wil talentvolle mensen aantrekken. Via een gerichte aanpak spelen we onze troeven uit. We gebruiken socialemediakanalen om vacatures te delen. Via posts over de onderneming en haar activiteiten zetten we ons imago als werkgever kracht bij. We bouwen een talent community. Onze eigen medewerkers zijn onze beste ambassadeurs. Via hun eigen socialemedianetwerken delen ze posts van Indaver. Ze vergroten onze naamsbekendheid. Ze geven hun omgeving een inkijk in wat het betekent om te werken voor Indaver. We nemen deel aan job- en vakbeurzen om onze aantrekkelijkheid als werkgever te etaleren. Onze medewerkers vertellen er over Indaver en over hun baan.

Traineeships ontwikkelen

We willen onze aantrekkingskracht voor starters en studenten vergroten. We ontwikkelen daarom een traineeship. We kunnen stagiairs aan boord nemen door opdrachten beter te coördineren en samen te werken met onderwijsinstellingen. De stagiair krijgt een kijkje in onze keuken en kan nadien als ambassadeur Indaver promoten onder collega-studenten. Indaver krijgt toegang tot de laatste inzichten en ontwikkelingen op het studievlak van de stagelopende studenten.

Betrokken en bevlogen medewerkers
Iedere medewerker heeft een eigen rol in het succes van Indaver. Wij betrekken onze mensen bij de besluitvorming en geven hun de autonomie en de bevoegdheid om hun werk goed te doen. We peilen geregeld naar de mening van onze medewerkers om zeker te zijn dat ze betrokken zijn en weten dat hun werk ertoe doet. 

Snel en efficiënt de juiste kennis verwerven
Veel medewerkers zoeken met plezier nieuwe uitdagingen. In hun loopbaan bij Indaver willen ze zich bijscholen of geheel nieuwe kennis en vaardigheden opdoen. Wij willen ze die kennis snel en efficiënt aanleren. Met ‘structured learning’ bepalen we voor elke functie welke vaardigheden en kennis medewerkers nodig hebben en welke leermethodes het meest geschikt zijn om deze kennis en vaardigheden te verwerven.

Medewerkers wapenen tegen ongezonde stress
We helpen onze medewerkers fysiek en mentaal gezond te blijven. We waken over het evenwicht tussen draagkracht en draaglast en maken van de bestrijding van ongezonde werkdruk en stress een prioriteit. Preventie staat voorop. We wapenen onze medewerkers tegen burnout, stress en ziekteverzuim.  

Care@work: welzijnsbeleid bij langdurige ziekte of psychosociale problemen 

Als werknemers (langdurig) afwezig blijven om fysieke of psychosociale redenen, zorgt Indaver ervoor dat de band met het bedrijf niet doorgeknipt wordt. De medewerker krijgt  ondersteuning zodat hij nadien snel weer aan het werk kan. In 2018 werkte Indaver België, samen met de werknemersafvaardiging, haar visie en actieplan uit.  Preventie is de sleutel om erger te voorkomen. Contact, dialoog en overleg staan centraal. Leidinggevenden hebben een sleutelrol. Ze kregen in 2018 de opleiding care@work en de opleiding ‘detecteren van signalen van psychosociale risico’s’. Om psychosciale risico’s zoals stress, conflicten of pesterijen snel aan te pakken, is er op alle locaties een vertrouwenspersoon. Medewerkers kunnen zelf stress en burnout voorkomen via workshops zoals energy@work. Daar ontdekken ze wat hun energie geeft. Ze kunnen loopbaanbegeleiding of burnoutcoaching volgen.

Veiligheid: onze prioriteit

Veiligheid is de verantwoordelijkheid van iedereen, op alle niveaus en in alle functies.

In een doeltreffende veiligheidscultuur is het vooral zaak om te voorkomen, naast reageren en corrigeren. Wij moedigen onze medewerkers aan om onveilige situaties te signaleren. In ons incidentenbeheer analyseren we steeds de grondoorzaken van incidenten. Zo kunnen we snel preventief ingrijpen en acties uitwerken op basis van harde feiten om herhaling te voorkomen. 
Hoe meer onveilige situaties gerapporteerd en aangepakt worden voor het tot ongevallen of schade komt, hoe kleiner het risico op alle andere soorten ongevallen. We gebruiken de Veiligheidspiramide om een veilige werkomgeving te creëren.

Tweede veiligheidsaward FM Global Award voor Indaver 

Twee locaties van Indaver hebben nu de Highly Protected Risk Status Award van FM Global. FM Global, wereldspeler in verzekeringen, is verantwoordelijk voor de brand- en risicoverzekering van Indaver. HPR is de hoogste – en moeilijk te verkrijgen – status die een installatie/locatie kan verwerven. In 2018 kende FM Global deze status toe aan Doel in België, nadat in 2017 Meath in Ierland de award al in de wacht had gesleept. Slechts één andere waste-to-energy installatie ging Indaver voor. Deze status toont hoe zwaar Indaver inzet op technische veiligheid. FM Global deed een uitgebreide audit in Doel, met een risicoanalyse voor alle cruciale installaties en gebouwen voor brandveiligheid en machinebreuk. De auditors loofden onze continue inspanningen om de lat hoog te leggen.

Share this page